Batoniki daktylowe

batoniki daktylowe fundacja Niemczyk

Nie macie pomysłu na zdrowe przekąski?

Mam dla Was proste przepisy na pyszne, słodkie- a zarazem bez dodatku cukru = BATONIKI!

BATONIKI DAKTYLOWE – przepis nr 1 – wersja mniej składnikowa

  • Daktyle -100g
  • Orzechy ( takie lubisz) -25g
  • Masło orzechowe -25g
  • Wiórki kokosowe-  15g

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10min pod przykryciem. Dokładnie odsączamy wodę i blendujemy. Dodajemy resztę składników i wszystko razem blendujemy na gładka masę. Odstawiamy do lodówki na ok. 5-10 min. Formujemy batony i odstawiamy ponownie do lodówki na około 1-2h. GOTOWE!

BATONIKI DAKTYLOWE – przepis nr 2

  • 2 szklanki suszonych daktyli (około 300g)
  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca (około 150g)
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez żadnych dodatków)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki  kakao bez cukru
  • szczypta soli

    Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10 minut (jeśli mamy wilgotne daktyle, nie musimy ich nasączać).  Do blendera przełożyć orzechy, wiórki kokosowe i zmiksować. Dobrze osączyć daktyle i dodać je do bldendra, zmiksować. Dodać masło, kakao i szczyptę soli, zmiksować (jeśli mamy słaby blender masę możemy wymieszać rękoma).  Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Podawać pokrojone na prostokąty.

Przeczytaj inne posty

Wydarzenia

Zdrowie

udostępnij post

Dodaj komentarz