Domowe lody

domowe lody Fundacja Niemczyk

Już lato! Jak masz ochotę się ochłodzić sięgnij po domowe lody. Na pewno będą miały lepszy skład i z mniejszą zawartością cukru – niż te ze sklepu. Mam kilka sprawdzonych przepisów:

Domowe lody jogurtowe- smak wybierz SAM

 

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 dojrzały banan,
  • 100 g dojrzałych, słodkich owoców jagodowych, np. truskawek lub malin – wybierz jakie chcesz😊
  • 2 łyżki miodu 1
  • łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo: foremki i patyczki do lodów

Jogurt zmiksować z miodem, bananem i sokiem z cytryny. Powstałą masę przełożyć do foremek, wypełniając je do 1/3 wysokości. Owoce zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć ich pestek.  Wymieszać z masą jogurtową i nałożyć do foremek. Włożyć patyczki i wstawić całość do zamrażalnika na 4 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem wyjąć na kilka minut z zamrażalnika, by lody lekko odtajały i dały się łatwo wyjąć z foremek.

 

POŻYWNE LODY CZEKOLADOWE

  • 200g chudego twarogu,
  • 4 łyżki naturalnego kakao,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 kostki gorzkiej czekolady, możliwie z jak największą ilością kakao

 

Twaróg nakładamy do miski i miażdżymy widelcem. Dodajemy do niego kakao, jogurt naturalny, miód i bardzo dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Możecie potraktować masę blenderem, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam tylko widelca. Musicie za to sprawdzić, czy jest wystarczająco słodka, bo moje lody wyszły trochę za mało słodkie. W razie czego dodajcie więcej miodu 🙂  Kostki gorzkiej czekolady kroimy nożem na małe kawałeczki, dodajemy do masy i mieszamy. Całość przekładamy do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki na mniej więcej 5 godzin.
Żeby lody łatwiej wychodziły z foremek warto zamoczyć je na chwilkę w gorącej wodzie 🙂

Przeczytaj inne posty

Wydarzenia

Zdrowie

udostępnij post

Dodaj komentarz