Nie macie pomysłu na zdrowe przekąski?
Mam dla Was proste przepisy na pyszne, słodkie- a zarazem bez dodatku cukru = BATONIKI!
BATONIKI DAKTYLOWE – przepis nr 1 – wersja mniej składnikowa
- Daktyle -100g
- Orzechy ( takie lubisz) -25g
- Masło orzechowe -25g
- Wiórki kokosowe- 15g
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10min pod przykryciem. Dokładnie odsączamy wodę i blendujemy. Dodajemy resztę składników i wszystko razem blendujemy na gładka masę. Odstawiamy do lodówki na ok. 5-10 min. Formujemy batony i odstawiamy ponownie do lodówki na około 1-2h. GOTOWE!
BATONIKI DAKTYLOWE – przepis nr 2
- 2 szklanki suszonych daktyli (około 300g)
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca (około 150g)
- 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez żadnych dodatków)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao bez cukru
- szczypta soli
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10 minut (jeśli mamy wilgotne daktyle, nie musimy ich nasączać). Do blendera przełożyć orzechy, wiórki kokosowe i zmiksować. Dobrze osączyć daktyle i dodać je do bldendra, zmiksować. Dodać masło, kakao i szczyptę soli, zmiksować (jeśli mamy słaby blender masę możemy wymieszać rękoma). Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Podawać pokrojone na prostokąty.